Geschiedenis

Geschiedenis 

De fanfare De Mottegalm werd opgericht in 1863.

De eerste jaren verliepen moeizaam, maar ondanks beperkte middelen bleef de fanfare overeind dankzij de goede wil, inzet en enthousiasme van het bestuur en de muzikanten.

In het Rijksarchief van Brussel werden gegevens teruggevonden waaruit blijkt dat De Mottegalm in 1864 en de daaropvolgende jaren deelnam aan muziekfestivals in Antwerpen, Leuven, Diest, Lier, Aarschot, Scherpenheuvel en Herentals.

De oudst gekende foto van De Mottegalm dateert van 1892. De foto werd genomen tijdens een muziekfestival in Testelt.

In 1911 maakte De Mottegalm een kleine culturele zijsprong. Dat jaar werd namelijk een toneelvoorstelling opgevoerd.

In 1922 werd aan de fanfare de titel van “Koninklijke Maatschappij” toegekend. De daaropvolgende decennia kende de fanfare zoals elke vereniging goede en minder goede momenten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond 1971, kende de vereniging een moeilijke periode. Een aantal jonge muzikanten namen echter het bestuur in handen. Dit betekende voor de fanfare een nieuwe start.

 

In 1975 werd een jeugdfanfare opgericht met als doel jong muziektalent aan te trekken. De Mottegalm richtte zelf muzieklessen in voor beginnende muzikanten.

Ter gelegenheid van “het jaar van het dorp”, werden in 1978 door De Mottegalm de eerste dorpsfeesten georganiseerd. Ondertussen zijn deze dorpfeesten uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie. De feesten vinden  elk jaar plaats rond het weekend van 15 augustus.

In 1979 ging de fanfare de internationale toer op. Ze maakte een concertreis naar Tenerife. Datzelfde jaar verleende de maatschappij haar medewerking aan de opnames van het platenalbum “Zo klinkt Aarschot”.

1983 was een dieptepunt voor de vereniging. Tijdens de jaarlijkse uitstap ter gelegenheid van
Sint- Cecilia reed een wagen in op de fanfare met als trieste balans verscheidene zwaargewonden.

In de loop van haar geschiedenis nam De Mottegalm meermaals deel aan muziekwedstrijden. De vroegste sporen van deelname aan een tornooi gaan terug tot in 1935. De Mottegalm kaapte toen een eerste prijs weg tijdens een internationale muziekwedstrijd in Tessenderlo. Vooral de periode 1986-1987 mag in dit opzicht als zeer succesvol worden bestempeld. Onder de leiding van dirigent Omer Verstraeten werd De Mottegalm kampioen van Brabant in tweede afdeling en kampioen van België in derde afdeling. Ook vandaag neemt de fanfare nog regelmatig deel aan muziekwedstrijden. 

 

 

In 1987 ging De Mottegalm opnieuw de landsgrenzen over. In dat jaar verbroederde de fanfare met een muziekvereniging uit Dromersheim Duitsland. De Mottegalm gaf er een concert tijdens de “Waldfesten”. Als tegenprestatie kwam de Feuerwehrkapelle van Dromersheim dat jaar optreden op onze “Dorpsfeesten”. Ook in de daaropvolgende jaren werden in samenwerking met de collega’s van Dromersheim nog een aantal uitwisselingsconcerten georganiseerd.

Uit de verbroedering met de muziekvereniging van Dromersheim ontstond in 1993 een nieuw initiatief nl. het “Drie-landen-concert”. Drie muziekmaatschappijen sloegen de handen in elkaar en spraken af om beurtelings om de twee jaar een concert te organiseren. Naast De Mottegalm en de muziekvereniging van Dromersheim nam ook de fanfare St Cecilia Ubachsberg uit Nederland deel aan deze concertreeks.

In 2007 werd een “play-in weekend” ingericht in Ravelingen Mariakerke waaraan 75 muzikanten deelnamen van een vijftal verschillende muziekverenigingen.

 

Sinds 2009 heeft De Mottegalm zelfs een bloem die naar haar genoemd is. Alfons Willems, muzikant maar ook verwoed fuchsiateler, liet een nieuwe variant van de fuchsiabloem registreren onder de naam “De Mottegalm”.

Recent is een samenspelorkest opgericht o.l.v. Wim Smekens. Dit orkest bestaat uit beginnende muzikanten die zich, met ondersteuning van een aantal meer ervaren muzikanten, verder bekwamen in “samenspel”. Dit samenspelorkest is een ideale voorbereiding als overstap naar de “echte” fanfare.

Naast het samenspelorkest hebben jonge muzikanten ook gelegenheid om regelmatig deel te nemen aan een “jeugd play-in” onder leiding van huidig dirigent Philip Gorts. De muziekmaatschappijen waar hij dirigeert nemen afwisselend de organisatie voor hun rekening.

De fanfare staat sinds 2003 onder de muzikale leiding van Philip Gorts en telt 45 spelende leden.

De fanfare repeteert wekelijks op vrijdagavond. De Mottegalm is continu op zoek naar nieuw muzikaal talent.  Nieuwe muzikanten zijn dus altijd welkom!